РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ

“Институт за Прецизно Земеделие”, под ръководството на директора си Акад. Максим Мелничук, заедно със водещи специалисти виросолози и ветиринари от Германия, Полша, Украйна, Русия и Китай, както и водещият ни партньор компания “ЦПС” Русия, ръководена от Проф. Виктор Кононов, извърши мащабна научна иследователска дейност в областа на борбата с африканската чума по свинете (АЧС). Африканската чума по свинете (АЧС) е остро вирусно хеморагично заболяване на дивите и домашни свине, смъртността от което се приближава до 100%. Опустошителните огнища на АЧС и продължаващата епидемия Европа и Азия (от 2007 г. до днес) подчертават значението на тази заплаха от заболяване и пагубните последствия за отрасъла. Ваксина срещу АЧС не съществува, само ранното откриване, постоянното наблюдение и ликвидиране на локални огнища на болестта остава един от основните подходи за контрол на болестта. Следователно правилните и навременни диагностични мерки са от ключово значение за здравето на домашните и големите свинеферми. В същото време основното внимание трябва да се обърне на дивата фауна, защото фактът, че основните носители на болестта са дивите свине, е очевиден. Според препоръките на Международното епизоотично бюро (МЕБ) има няколко подхода към диагностицирането на вируса на АЧС - това са традиционни лабораторни методи и алтернативни методи. Традиционният метод включва предимно изолиране на вируса (хемадсорбция), тест с флуоресцентни антитела, откриване на вирусни антигени в ФАО и верижна реакция на полимераза. Алтернативните методи включват всички други методи, които позволяват да се диагностицира заболяване с висока точност, специфичност и възпроизводимост. След възникването на АЧС на територията на България през 2019г., предвид сериозността на проблема за Република България и за целия свят като заплаха за продоволствената сигурност в редица региони и потенциалното унищожаване на редица сектори на хранителната промишленост, "ИПЗ" се включи, активно в решаването на този проблем. "ИПЗ" завършва пълната адаптация на системите и технологиите към климатичните и природните условия на Бъгария и Балканите и в близко време ще ги предложи на Министерство на земеделието, храните и горите, за анализ и експериментално внедряване в отделен регион на страната.

От март 2019 г. “ИПЗ“ като съавтор на технологията заедно с компания “ЦПС” Русия, разработи и успешно внедри на изпитание в Белгородска област (област в РФ с най-силно развито свиневъдство):

1) Хибриден Модел “Геоаналитична Цифрова Система за Прогнозиране и Превантивни Мерки срещу разпространение на Африканска Чума по Свинете” въз основа на компилацията от най-новите научни постижения в областта на АЧС, цифровите технологии, невронните мрежи и техническото зрение , безпилотни информационни и предупредителни технологии, специално адаптирани към климата и природните условия.

2) Технология за полева диагностика на АЧС вируса с минимален набор от лабораторно оборудване и проста техника за анализ, достъпна дори за непрофесионални потребители:

 • - Експресен метод за откриване на ДНК вируса АЧС с помощта на диагностични ленти;

 • - Експресен метод за откриване на антитела срещу вируса на АЧС с помощта на диагностични ленти.

 • - Експресен метод за откриване на АЧС антигени с помощта на диагностични ленти;

 • - Експресен метод за откриване на антитела срещу вируса на АЧС с помощта на магнитни частици и флуоресцентен детектор;

 • - Експресен метод за откриване на АЧС антигени с помощта на магнитни частици и флуоресцентен детектор;

Искате ли да знаете повече? Изтеглете презентацията!

“Института за Прецизно Земеделие”, в рамките на националната програма “СТРАТЕГИЯ ЗА ЦИФРОВИЗАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“ активно работти за адаптацията и развитието на “Smart Villages” (Умни селища).

“Smart Villages” е сравнително нова концепция в рамките на политиката на ЕС, която обхваща населените места в селските райони. Такъв тип селище - обръща внимание на цифровите умения, достъпа до електронно здравеопазване, възобновяеми източници на енергия и други подобни основни услуги, иновативни решения за опазване на околната среда, прилагане на кръговата икономика, насърчаване маркетинга на местните земеделски продукти, за да могат жителите на тези населени места да се възползват от проектите за интелигентно специализиране в областта на селското стопанство, туризма и културата. Възобновяеми източници на енергия е един от градивните елементи в “Smart Villages”.

“Института за Прецизно Земеделие”,

заедно със своите международни партньори, е готов да предложи на своите потребители следните продукти:

Хеликоидни (Спиралени) вертикалени вятърни генератори.

Създадени по авеционна технология съвместно с компания “АЕРО” Украина. Лопатките на ротора са изработени от композитни материали и имат аеродинамичен профил. Размери на ротора: диаметър - 1800 мм, височина - 3000 мм.

Основните предимства на такъв дизайн, за разлика от класическите вятърни генератори:

 • Нисък шум. В резултат на това такива вятърни генератори могат да бъдат инсталирани в близост до жилищни сгради.

 • Липса на ориентация към вятъра. Не се изисква използването на ненадеждни четки за прехвърляне на електричество от генератора към контролера.

 • Автоматично спиране при ураганни ветрове. Вятърният генератор не изисква допълнителни спирачни системи, както максималната скорост на въртене е ограничена от аеродинамичните сили.

Външни венециански щори с вградени соларни панели

Първите външни венециански щори в света с вградени соларни панели, един продукт на компания “SolarGaps” Украйна, който прави енергията безплатна и достъпна за всички. Укален метод за разпределение на енергия, който може да захранва офиси, домове и даже градове на бъдещето. Този радикален начин ще помогне да се създаде по-здрава, безопасна и ефективна енергийна система. “Института за Прецизно Земеделие”, заедно с “SolarGaps” могат да проектират индивидуални и с всякаква форма и вид, несравними продукти, които са гъвкави, ефективни, безопасни и надеждни. SolarGaps са интелигентни щори, които автоматично проследяват слънцето, произвеждайки енергия, като същевременно поддържат сградата ви хладна; Инсталирани от външната страна на домовете и офисите, нашите щори проследяват слънцето, осигурявайки активно засенчване, като същевременно генерират достатъчно енергия, за да намалят сметките за енергия с до 30%; Клиентите, които инсталират SolarGaps на слънчеви прозорци, виждат незабавно намаляване на енергийните разходи; Електричеството, събрано от SolarGaps, може да се подава директно обратно в електрическата мрежа на сградата благодарение на модерният софтуер;

Продукти:

 • Слънчеви клетки - 22,4% ефективност, 25 години живот. Самопочистващо се покритие ETFE, Швейцарски алуминиеви LaMels Generates - 100 вата на 1 кв.м.;

 • Инвертори - преобразува слънчевата енергия в електричество, директно в променлив ток. Глобално сертифицирани за c-ETL-us, SAA, TUV;

 • Мотор - здрав и издръжлив,работи тихо (50 dB), от -20 до 70 ° C. Управлява се от електронен модул SolarGaps;

 • Приложение (Апликация) - поддържа iOS и Android. Интеграция за интелигентен дом, отдалечен достъп, доклади за изпълнение, гласов контрол и много други.
TOP